Portfolio Orange right arrow 1075 Le Conte, Edible Landscape for Affordable Housing

1075_leconte_1
1075_leconte_2
1075_leconte_3
Untitled
1075_leconte_aerial
1075_leconte_11075_leconte_21075_leconte_3Untitled1075_leconte_aerial

Zoomy courtyard and edible landscape make space for residents to play, eat together

Rebar collaborated with David Baker + Partners and Interstice Architects on the design of this courtyard landscape and community garden for a 73 unit affordable housing project in the Bayview Hunters Point Neighborhood of San Francisco.

The five-story building fronts both Le Conte and Third streets and wraps around a large communal courtyard that features many uses for the enjoyment of all residents. A picnic area and playground are surrounded by an edible landscape, an 8,500-square-foot urban garden made of raised planting beds that allow residents to get their hands dirty and grow their own food.

Rebar led the planting design of the edible landscape that will feature groves of persimmon, apple, citrus, and fig surrounded by guilds of beneficial plantings. A series of sculptural steel and concrete planters provide space for annual vegetable production.  A custom picnic table, BBQ, playground elements, and mini court provide space for residents to play and share food together.

Date: Anticipated Completion 2013
Client: David Baker & Partners Architects
Location: Bayview-Hunters Point Neighborhood, San Francisco, CA